Jom Baca

Saturday, 27 August 2011

SALAM PERANTAUAN

SALAM


Sirih berlipat sirih pinang
Sirih dari Pulau Mutiara
Pemanis kata selamat datang
Awal Bismillah pembuka bicara





Sebulan puasa + sebulan praktikal dh pun habis...akhirnyer tibe pule hari rayeee...erm.x puas lagi nk pose..x puas lagi nk praktikal..sepanjang praktikal kat kajang nih mcm2 pengalaman baru aku dapat..nak2 staff nurse baik2 semua..gua ngn staff nurse sama2 naik la..aku suke borak2 ngn staff nurse kt sana..diorg mesra alam gak la..eh lgi best staff nurse ni sorg kn nk bgi die punyer adik kat aku..haha..cantik pulak adik dia uh..putih..comel..tp dia ckp ak kene tunggu lame ckit la..sebb adik dia uh bru darjah 5..hahaha..mcm2 la..xpe gurau2 jer...

Sepanjang praktikal di bulan puase nih aku rase aku dapat pengalamn bru..keje time pose..dapat rse kepenatan yg dilalui oleh org tua kte dulu..diorg keje untuk cri rezeki untuk ank2 mereka...Tapi pe yg bt aku sedih ialah mengenal meninggal dunia..erm..hampir hari2 ade jer kematian depan mata aku..setiap org akan mati..kdng2 kite tengok org tuh mcm sihat tpi tiba-tiba dia pergi meninggalkan kiter..

Aku sekarang dah x takut tengok mayat..aku msti nk menyibuk jer bile ade pesakit yg critikal/nazak..bile aku tengok aku dapat ingat balik saat2 pemergian arwah ayah aku..aku selalu tengok reaksi famly pesakit yg meniggal..sebab aku paham perasaan diorg..Tpi aku rse menyesal lak sebb tahan air mata dulu..dulu ak bt2 kuat sbb aku xnk nngis depan mak aku..ak nk dia kuat..tp dalam aty hnye tuhan yg tahu.tpi aku lak dikejutkan dengan pemergian pak sedara aku pada 25/8/2011 jam 4ptg..erm mesti mak cdih lgi kn...

Setiap yg berlaku mesti ade hikmahnyer kan..aku doakan arwah ayahku ditempatkan dikalangan org beriaman..tarikh 29/12/2010 sentiasa dalam ingatan..saat semua org bercuty..tp aku....mula2 rase hilang semangat..aku sayang giler ayah aku..tp pe leh bt kn..So hargai oeg yg kite syg yer..erm...tiap2 malam aku teringat kan kat ABD RAHMAN BIN YUSOFF...smua org msti happykn nk smbut ary raye..tp aku rse mcm xnk blik...aku xpernh smbut raye tampah dia..xpernah pun..tiap2 tahun aku msti salam ngn dia dulu tiap2 pagi..tpi kali nih..aku x tau la mcam mana....aku takot nak blik..dah la aku x duduk umah dulu lagi..dh duk umah bru..rumah lame byk kenangan tpi dah dirobohkan..

Tapi RAYA tetap akan tibe..puasa tetap akan berda dipenhujungnyer..aku tetap kene balik..aku tetap kene hadapi kenyataan..nak ke x nk..yg hidup msti kene teruskn perjuangan..aku still ade mak,family and kwn2..
Aku lau cdih msti g lepak ngn member2..so aku leh happy2kn diri..thanks to all of you...

eh..tibe2 jer aku nih mcm nih..haha...stu mlm x tido...byk pikir la..skang dah kul 6.30am..nnti kul 10am dah nk blik kampung..barang2 x kemas lagi..x mcm org len...x rse nk blik laaaaa..Mase jalan ngn cepat lak ary nih

SELAMAT HARI RAYA DAN SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN




Ampun dan maaf dipinta



Selalu dihatiku



Gambar yg diambil oleh blackjeepsu production


Halia ini tanam-tanaman
Ke barat juga akan condongnya
Dunia ini pinjam-pinjaman
Akhirat juga akan sungguhnya 





Tuesday, 23 August 2011

Pengalaman baru!!!

Salam

22/8/2011..merupakan hari yg pling best dalam hidup aku..aku dapat pengalaman bru...aku dh bt CPR kt sorng pesakit nih...takut giler nak bt...tp doktor cakap bt jer la...sbb nk tukar2...diorg dh x larat nk bt...so i'm just doing...tp ak bt slow jer...hahaha...tkut la t patah kan tulang pesakit tuh...sifat .kesian ak terlalu byk lm diri nih..

Erm..sbenarnye yg best berlaku hari tu bukan yg aku ceter td...de lagi satu yg best...best sangat...memang aku x kan lupa sampai bile2..sbb tu aku nk tulis lam ni..supaya dapat aku ingat bt selamanyer...Tidak semua org mempunyai pengalaman mcm yg aku alami nih,,,best sehingga nk tulis pun susah nih..haha...

Hari tu aku kuar wad lewat...mklumlah aku kan student nurse yg "rajin"...aku kuar leawt sebab kene buat ECG..best kot bt kuar lewat...pastu berlari g amik makanan yg kitorg order td...n berlari lgi pergi ke bus..fuhhh...penatttt....bende yg best uh psal waffle aku uh..cdap giler kot...sampai menjialt jari and menjilat tapak tangan...x pernah aku makan sampai jilat2 jari nih...ish x senonoh kan...

Tapi sebab coklet waffle uh meleleh kt jari n tapak tangan aku so aku jilat la...makan n makan makan...sambil mkan uh kitorg borak pasal ECG yg ktiorg bt td...pastu ak teringat kt something....wow...ak dh bt kesilapan yg besar giler.aku x ikut procedure yg btol...so ak kene la tanggung...and aku rse mcm nk menjerit jerrrrr...arrrggggg.... bodoh la....npe la leh lupa bt bnede tuhhhhh.... nape laaaaaa....... bende penting tuu...pe la aku nih....

Erm...sbb nk cepat la aku x igt nk HAND WASHING ...huh.. geramnyerrrr....aku dah pgng kaki and mcm2 la aku pegang..lepas tu aku x bsuh tangan dan aku makan waffle..aku pulak pergi jilat jari aku...terbaik la....patut la WAFFLE CEDAP JERRR...erm...lepas tuh aku terus muntah....ni la pengalaman baru yg bessssttt brooo...haha

Padam muke...sbb x amalkan ape yg diajar..haha...so len kali bsuh tngan selepas sentuh pesakit...



Ni Pantun sebab aku praktikal di hospital kajang:

Kajang tuan kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Dagang tuan dagang bertempat
Dagang hamba terbuang lalu
 

Sunday, 21 August 2011

Kuatkan ingatan Anda

Salam


Hari ni ak terbaca la ckit tips2 nk kuatkan ingat. Ak rase nk jadikan koleksi aku lam blog dan sebagai 
peringatan untuk diri sendiri..Banyak bende kene buat nih untuk kuatkan ingatan..kene byk berkorban nih...pe2 pun harap2 amalan2 ni dapat ak ikut n patuhi...harap2 la...Amin..


Amalkan Tidur Yang Cukup (yg ni cm susah ckit)

- 1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yg suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yg cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yg baru. Oleh itu, amalkan tidur yg cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan

- Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati-hati Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan

- Sesetengah produk yg dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yg kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yg memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan vitamin yg diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan yg seimbang atau rujuk dahulu doktor yg bertauliah sebelum?membeli makanan tambahan.

Bersenam

- Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan

- Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi Pengambilan Ubat

- Daya ingat mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu yang Baru

- Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan

- Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, catur, scrabble (Sahibba) dan Monopoli. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan Playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak Membaca

- Jadikan amalan membaca sebagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit-sebanyak fakta yang terkandung di dalam bahan bacaan.

Katakan Berulang Kali

- Untuk meningkat ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Fokus

- Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan apa yang anda fikirkan.

Bermain Dengan Angka

- Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran

- Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.





Bintang tujuh sinar berseri
Bulan purnama datang menerpa
Ajaran guru hendak dicari
Mana yang dapat janganlah lupa 


Saturday, 20 August 2011

apa kamu nk ckp ea?

Adakah
 ini yg dinamakan 
penamat untuk segalanya
kesudahan utk C.I.N.T.A aku ke ni?
Sesuatu yg hendak dia bgitau kepda aku..
apekah ea??mcm2 bemain dalam kepala aku ni..
hari2 aku mintak dia ckap rahsia uh,,tp dia cakap belum 
tba masa yg sesuai..adoi..bile la masa tuh...Dia nk ckap depn2..
x mau lam msj...dia nk tunggu dia kuat dulu sebelum dia nk 
cakp bende tuh..alamak..mcm besar jer bende tuh...
risau la pulak...tiap2 hari bermain kt kepla nih..
tp x pela..tggu la kitorg jumpe nntii..to you...
i will waiting...menunggu masa tu...
menunggu...menunggu
menunggu

My putri Alisa jgn simpan lame2 rhsia uh...dh x sbr la nk tau...




Ni pantun untukMu:


Mendung si mega mendung 
Mendung datang dari utara
Jangan selalu duduk termenung 
Kalau termenung badan merana






Sunday, 14 August 2011

Ragam kehidupan

Salam

Kangkung tumbuh ditepi paya
Dipetik ibu untuk tetamu
Didalam kelas selalu bertanya
Supaya mendapat banyak ilmu




Hari ni aku de kelas ganti bermula jam 8.30am.Kelas NUr202 yg diajar oleh puan NOrimah.Aku just nk story mengenai ragam2 student masa berada dalam kelas..Kalau diperhatikan betol2,macam2 kite boleh tengok ragam diorg..maklumlah ak kan duduk belakng...suke tgok2 keadaan dalam kls...ak kn AJK pemantauan...


Ragam Student:


1) Yg ni bagus ckit sebab memberi tumpuan yg penuh kepada pelajaran..fokus.fokus..


2)Memberi idea secara beramai-ramai..so jd mcm kt pasar plak..angkat tangan n bgi la idea tuh...


3) Ade yg belayar ke masa hadapan..iaitu tido la pe lagi.mula2 jer dpt beri tumpuan..lps tu tido..haha..


4) Berbual2 bende lain selain belajar..de yg ckp psl berbuke la..
    "eh ko nk makan pe ptg ni??"
     "ko nk berbuke kt mne?"
     "dh bli tiket lom?"
     "dh bli bju rye lom??"


5) Bermain Phone diorang yg mahal tuh...yg cnggih..berkualiti...berkamera..bermcm-mcm...
    masej ngn pakwe/mkwe kot...ak lak nk msj spe ea????


6) Yg ni pling power yg pernh ak tengok...Bermain laptop..mcm2 la diorg men lm lappy diorg.
      -Bermain Facebook(muka buku)
      -Bermain game...game ape diorg main yer??mcm kt umh x leh nk main jer..ahha
      -Tengok video kot..yg ni ak agak2 jer la...
      -Yg ni lagi syokk..update blog dia...spe nth ni yer...haha


7) Menulis nota yg diajar oleh lecture..ni bgus ler..rajin dan dapat mengelak dari mengantuk..


8) Memandang muka lecture and skrin..erm..yg ni x konfirm fokus ker mengelamun ker or tdo sambil mata
    terbuka...

Walau apa pun gaya dan kelakuan yg dibuat semasa dalam kelas..Ni la kehidupan..Pengalaman hidup and setiap org ada kerenah dan cara mereka tersendiri..Ni la dunia remaja..dunia yg penuh dengan pengalaman hidup dalam mencari ilmu..hehe

Laut tenang dilangit berbiru
Pelancong bersiar ditepi pantai
Masa belajar jangan jemu
Supaya kite cepat pandai







Coretan Hari ni

Salam...

Hari ni 13/8/11 adalah hari paling mengantuk dimalaysia...
ni sebab tido lewt dan x cukup tido...
kupu2 malam biasa la kan...tdo kul 7.30 pagi..haha..bangun jam 9.pagi...

hari ni kan ade program modul insaniah...
nak menerapkn nilai2 murni dalam diri..sesi pertama just dengar ceramah..
so manfaatkn la masa yg ade dengan belayar ke alam mimpi..
tp sesi kedua LDK..Yg ni agak mengatuk la der..


Antara aktiviti yang dilakukan:


1.Bermula dengan mengenal nama semua org...nk kene sebut semua nama kwn2 yg ade kt
ctu...terbeli-belit nk sebut...

2.Mencari nilai2 murni yang kamu dapat dalam universiti ni..

3. Yg ni best ckit..lukis muka kamu dan senaraikan nilai2 murni dan nilai2 negative dalam diri masing2.

4. Mereka cerita dari gambar yg diberi n membuat pengajaran dari cerita tersebut..
    aku group 1 dapat gambar kucing dengan tikus...
    so kitorg bt cerita ni:



Cerita: TIKUS GANGSTER


Alkisah..semua tahu kan bahawa tikus dan kucing memang tidak pernah berbaik..si kucing suka kacau and makan si tikus..so demi nak mempertahankn keturunan and nama baik tikus,mereka telah membuat mesyuarat bagi menundukkan dan menjatuhkan si kucing..segala ketua gangster tikus berkumpul dalam majlis tersebut....

Mail lambung ialah pengerusi majlis and ketua masa perbincangan tersebut...maka bermulalah

Mail lambung: morning bro2..sape ade idea untuk mengatasi msalah kite???
Malik: Gua rase elok kite pancung jer si kucing2 tuh...amacam.
Jai: memey r..tpi si kucing besar...bek kite bako jer..
dragon: Gua x goyang ma..kite boom jer..
Ajib: cish..lagi elok kite kasi kite punyer sengattt maaa...kite kencing ler kt kucing tu...
        so geng diorg kene penyakit kencing tikus n terus mampos tersekse...bru syokk ma..ade fight...
Mail lambung: mekasih atas idea bro2..Gua rase idea ajib teerbaikkk..amacam setuju???
Semua: Setuju!!!

Cerita ni agak mengarut..main hentam jer....erm...tp yg ditulis kt cni mybe lain ckit  ngn idea asal..sebab dah x ingat yg tadi punyer..yg penting pengajaran dia perlu diambil..



Pengajaran:
- Kite hendaklah mengelak daripada demdam..
- Jauhkan diri anda dari bergadoh..
- Berbincang/mesyuarat.
- Beerusaha mencari jalan mengatasi masalah...
- Memberi peluang semua ahli kumpulan memberi idea..
- Mendengar arahan ketua..
- Persetujuan semua ahli kumpulan penting dalam sesuatu perbincangan..


5. kemahiran berkomunikasi...cari menyampaikan maklumat kepada seseorang dengan betol...

6.Cara intonasi...nada dan gaya berkomunikasi...haha..

Ade lagi aktiviti yg lain..tapi aku lupa pulak..haha...pe2 pun bt2 la enjoy time tu...mata mengantuk tahap pe dah time tuh..berkorban demi masa depan..cewah..haa..

Tido..tido..n tido..masa tido bermula...alamk....tido punyer pasal tibe2 jam dah kul 8 mlm..
So mkan la kurma sebiji....kul 10.30 bru mkn nsi...so jagan la tido time petang2...nnt x terjaga pulak nk berbuka puasa...X elok melewatkan berbuke..


Pentingnyer menyegerakan berbuka:








Menyegerakan berbuka apabila masuknya waktu atau disebut ta’jil al-Iftar. Ini berdasarkan hadis-hadis yang menyebut perkara ini, antaranya: Daripada Sahl bin Sa`ad bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:


“Manusia sentiasa dalam kebaikan selagi mereka menyegerakan berbuka puasa.”

(Riwayat Bukhari dan Muslim).

Hadis ini menerangkan punca kebaikan di dalam agama ialah mengikut sunah Nabi s.a.w., iaitu Baginda menyegerakan berbuka puasa. Ini menolak dakwaan ajaran-ajaran karut yang kononnya melewatkan berbuka menambah pahala. Kata at-Tibi (meninggal 743H):
    “Barangkali sebab Allah menyukai mereka yang bersegera membuka puasa, ialah kerana apabila seseorang berbuka puasa sebelum solat, membolehkannya menunaikan solat dengan dihadirkan hati. Juga ia menyanggahi ahli bidaah yang berpendapat wajib melewatkannya.”
    (at-Tibi, Syarh Miskhat al-Masabih, 4/183, cetakan Dar al-Kutub al-`Ilmiyyah, Berut).
Pupuklah nilai2 murni dalam diri masing2..jadi la insan yg cermerlang,gemilang dan terbilang...
"Usaha Takwa Mulia"(mcm xde kene mengene jer..)




Bila memandang ke muka laut 
Nampak sampan mudik ke hulu 
Bila terkenang mulut menyebut 

Budi yang baik ingat selalu 
********** 







Sunday, 7 August 2011

Ramadhan

SALAM



Jika jiwa tinggalkan badan
Maka nafas berhembus pergi
Jika hadir bulan ramadhan
Maka mari sucikan diri



Puasa itu suatu perintahOleh Allah yang maha perkasaPerintah itu jangan dibantahWajibnya itu pada yang berkuasa


 Pejam celik pejam celik dah masuk hari ketujuh kite berpuasa.

Cepat giler masa berjalan.Aku dari first day lagi nak Ucap
 "SELAMAT BERPUASA KEPADA UMAT ISLAM''





Jom kita hayati maksud Puasa:
Puasa secara bahasabnye ialah menahan diri.Dari segi istilah syara' bermaksud menahan diri daripada makan atau minum untuk suatu jangka masa tertentu.

Puasa bermakne menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa,mulai dari terbit fajar hingga terbenam matahari.Kita juga hendaklah menahan diri daripada menipu, mengeluarkan kata2 buruk atau sia-sia, serta bertengkar atau bergadoh.


Firmah Allah s.w.t. menjelaskan tentang hikmah puasa Ramadhan yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa" (Surah al-

Baqarah:183)








Fadhilat dan kelebihan berpuasa:

  • Pintu langit dibuka.
  • Pintu-pintu syurga dibuka.
  • Bulan yang penuh keberkatan.
  • Salah satu malamnya adalah lebih baik dari seribu bulan.
  • Ganjaran amalan sunat sama dengan solat fardhu.
  • Solat fardhu mendapat ganjaran 70 kali ganda.
  • Bulan kesabaran dan pahalanya adalah syurga.
  • Bulan menambah rezeki.
  • Bulan keampunan - doa yang paling makbul iaitu doa ketika sebelum berbuka puasa dan doa pada sepertiga malam.
  • 10 hari pertama adalah mulanya rahmat, 10 hari pertengahan adalah pengampunan dan 10 hari terakhir adalah kemerdekaan dari api neraka.



Sekarang dah msuk hari ke-7 kite berpuasa..bende ni ak dh lme nk post tp x tersmpai hajat...kejap je kan masa berlalu...puasa kali ni walaupun jauh dari kelaurga tpi still ade kwan2 yg sme2 bt kite hppy...memang la x same kn suasana berpose ngn family jika di bndingkn dengan kat cini..tapi dimana saje kite berada kite kene sesuaikn diri dengan keadaan sekitar..


Ade satu yg special sal pose tahun ni..Tahun ni budak2 nurse berpose sambil berpraktikal..kali ni aku praktikal di hospital kajang..penat jugak kn kerja smbil pose..tapi tu la yg ibubapa kite lalui ketika diorg kerja..lagipun kite bt kerja yg mulia..Dapat membantu ramai org..Bermanfaat jugak ak ni yer..haha..poyo jer...




Perkara yang best ketika praktikal time puasa:


1) Masa jadi mcm cepat berlalu(tu pun lau ade kerja@busy)
2) Tidak mersa lapar yg sgt kerana de je bende yg nk bt...
3) Meluangkn masa dengan perkara yg berfaedah..
4) Menambahkan amalan mulia(so kene ikhlas time bt kerja)
5) Tidak la membazirkan masa dengan tido jer kn(tp blik prktikal tido gak..haha)
6) Tersenyum bila tengok pesakit dah sembuh..so happy
7) Bangun nk pegi kerja sekali ngn bersahur..2 in 1
8) Melatih diri supaya bangun awl n x tdo lepas subuh...




Perkara yg kurang best praktikal time puasa:


1) Rasa masa berlalu lame jika tiada kerja@ x busy ler...
2) Terliur tengok makanan patient..haha.."pakcik...nk ckit bleh..hehe"
3) Penat.xde keje yg x pnt...nk2 bulan pose...
4) kene tido awal sbb kalau shift pgi kene bgun awl..tp kdng2 ak ttp tdo lewt..hehe
5) Cepat mengatuk..kerana x cukup tenaga and air..
6) kerja yang kadang2 x bersungguh..haha..x bgus...
7) Blik praktikal msti nk tdo n x leh nk lepak2 lgi...
8) Kadang2 x sempat nak sahur kalau bgun lmbt..bus kul 5am dah nk gerak..








Diari juadah berbuka sepanjang 6 ary ni:


hari 1  = minum air tembikai...mkn selepas terwih...
hari 2 = nasi laut ayam goreng + air tebu
hari 3 = makan nasi laut ayam
hari 4 = nasi ngn ayam n gulai kari...
hari 5 = mkn roti(mkn nsi time shur jer..haha)
hari 6 = nasi beriani + air kotak ( dapat dri program modul)
....
....
....
hari last = nk suh mak masak gulai ayam...fuhhh...




Makan la kamu selagi kamu boleh makan..haha




waiting for HARI RAYA>>.


Selera dijamah sebelum subuh
Azan maghrib tanda berbuka
Sebulan cuma Ramadhan berlabuh
Mohon berkat selagi mata terbuka





Saturday, 6 August 2011

My Rocky Balboa



Salam

Kali ni nak perkenalkn lgi satu filem yg sgt aku minat...sejak dri kecik lagi...tp dulu tgok filem pun susah sbb gune tape and yg ok ckit guna CD..time tu ak ade ceter rocky 2 jer...tp syok kot..smpai la ak tercri-cri koleksi citer dia..skrg dh dpt dah...asyik duk ulang yg sme jer.x pernah boring..lgi smngat ade la bile tgok ceter tuh...Disebabkan laptop ak x leh simpan byk bnde...so ak dh delete la ceter2 tuh...nk cri blik...erm...nk tgok blik lak Rasenyer...

Rocky 1 hingga Rocky 6 semuanyer mengisahkan perjuangan seorng peninju yang berjuang untuk menuju kemenangan dan meneruskan kehidupan..perjuangan untuk mendapatkan kewangan dan kemahuan menjadi seorang juara(champion)..lau nak ceter sampai esok pun x habis ni..lgipun ak bukan ingat sangat..just suke cara dia training and time dia fight..style la bro..penuh dengan kesungguhan..



NO PAIN, NO PAIN, NO PAIN


lagu dalam filem Rocky pun merupakan lagu pembangkit semangat..best bro..



Ini sedikit maklumat mengenai ROCKY BALBOA:


Pelakon : Sylverster Stallone
Nama Gelaran : The Italian Stallion, The Iron Horse
Ketinggian : 5 ft 10 in (1.78m)
Menang : 56
Menang dgn KO : 51
Kalah : 23



Amacam body dia powerkan..Tegok body 
dia de semangat jer nak nak bersenam...haha



Pantun untuk si ROCKY BALBOA:

Ayam rintik di pinggir hutan
Nampak dari tepi telaga
Nama yang baik jadi ingatan
Seribu tahun terkenang juga
********** 



Wednesday, 3 August 2011

Jom FIGHT






SALAM


Think positive..
Dah tiba msa..ni la masanyer...
Jatuh dan bangun seseorang tu kite boleh tENtukan..
bergantung pada kemahuan kite..this time...
kuatkan semangat..let's FIGHT..
kite sebagai manusia sepatutnyermengawal emosi diri kite..
jgan sampai emosi mengawal kite..lau x masak la kiter..
lau msak gulai xpe gak leh mkn...ni msk len..
haha...muhasabah diri..pkir masa depan..
ckp mmg mudah...mudah ker susah ker kene hadapi ler...
lau hidup ni happy jer 24 jam..xde dugaan..pe rsenyer ea...
xde pengalaman hidup langsung ler...
so JOM la kite lawan persaan MALAS,SEDIH,TAKOT,KECEWA,BERDUKA,
AND MCM2 LGI..





Tengok dia ni..x henti2 nk lawan..xpernah rase penat...
bahkn terus lawan and lawan...
chaiyok!!!





Ade berani ka?tgok sape lagi power..
masalah or aku..





Bayak syok main sama lu maa...haha

Try be better..


Pantun ni smart jugak:


Orang Melayu naik perahu
Sedang berdayung hujan gerimis
Hancur hatiku abang tak tahu
Mulut tertawa hati menangis 


Tuesday, 2 August 2011

CARI MASALAH

SALAM

xde maslah 
kiter cri masalah kn..
ok x?cm best
 jer..tp cmne lau dh ade mslah..
erm lgi best..
kiter tambah la masalah tu..
mudah jer nk 
cari maslah ni..x susah pun..
just bt jer n kiter 
akan dapat seribu macam masalah..
eh ak ni macam
 dah bosan jer idup...haha...
tp ni la hakikat...
plik..plik..plik...yg penting ak tidak 
gnggu org lain..
tp ade la effect ckit kt org lain kn..
so i'm say sorry to you all..

Enjoy your life...






Try ikut reaksi muke dia ni..bru syokkk





say no to problem




Pantun ni bleh tahan makne dia:


Budak-budak bermain tombak 
Tombak diikat dengan rantai
Kalau takut dilambung ombak
Jangan berumah di tepi pantai 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...