Jom Baca

Sunday, 31 July 2011

AKHIRNYER




Salam

Lame aku 
x wujud dalam dunia 
blog ni.biase hampir tiap ary ak 
post entry bru..tapi minggu ni aku mmg..
 x dapat nak menulis ape2..otak ni dah beku kot...
haha...tangan ak dah kaku...jiwer kacau..tp bt2 la happy..
berlakon tuk teruskn hidup..haha byk sangat berfikir..macam2 
aku fikir..ak nk kene jaga bayak aty..tapi aty aku sape nak jaga...
ni smua psal cinta..entry NEVER FORGET menjadi entry yg mnybbkn 
aku sentiasa terpikir soal cinta...Asal la bende ni main lam kepala otak aku..
npe x ilmu pelajaran ker..yg bermain kt pale otak aku..tp nak bt cmne..
.bende tu dtg dri hati.Kisah cinta aku dh mcm2 berlaku..aku sendiri
 pun x paham dengan diri aku..kepelikan la aku ni..hum...
Pelik x pelik...Yang penting Aku tau pe yang
aku buat.Walau byk dugaan..tp kene
tempuh jugak..Pengorbanan
 sgt penting kn..kn.
LOVE






Animation Image 446541


   Now 
aku dah memiliki
sesuatu yang sangatbermakna.
Tq kerana sudi menyayangi diri ni..
BUkan mudah Nak jumpe org mcm tu...
Aku syg kamu..Moga kamu sihat and happy selalu..
Aku dh skitkn byk atytp pe leh bt bende dah jdi..
so teruskn je ngn pe yg de skrng..to sape2 yg
 aku telah skitkn aty..maaf.seribu kemaafan
doakan aku bahgia..Kite x thu ape akn
 jdi lepas ni...i hope u  dapat 
setia and bhgia ngn aku..
Okokokokok
:)


Walking animation
Perjlanan yang tiada kesudahan..moga dalam
 perjalanan tu kite jumpe cinta  dan kebahagiaan


ok..lepas ni ak harap dapat bt entry cm dulu balik..
entry yg tiada kaitan ngn cinta...i hope btol la..







pantun pun nak jiwang2 ish3...xpela:


Baik-baik menanam selasih
Jangan menimpa sipohon sena
Baik-baik memilih kekasih
Jangan sampai badan merana

********** 




Monday, 25 July 2011

Never Forget

Salam


Ni time aku
 nk jiwang2 ckit...
pasal cinta la..pe lagi kn...
bukan mudah nak mencari cinta sejati..
tapi bila dah dapat tu hargai lah..
Ak nk cakap yang aku tidak
 akan melupakan kamu...
i will wait...menunggu...
biar masa yang menentukan
 segalanyer....














Hayati pantun Ini::

Kalau tahu peria tu pahit
Tidak ku gulai dengan petola
Kalau tahu bercinta tu sakit
Tidak ku mulai dari semula 

Sunday, 24 July 2011

makan dan makan

Salam


Sedapnyer...haha...
blik2 puncak alam aku dapat satu
 makanan yang belum pernah aku makan...
dengar pun tidak pernah..tapi sedap..
rupa2nyer bende ni boleh buat macam2 jenis...
urm..nanti boleh la try buat cengkodok lain pulak...
erm cengkodok ape ea yg lain dari yang lain...
ooo aku rase cengkodok epal,cengkodok rambutan,
mata kucing pun ok jugak kan...mesti cedap tuh..
ni nak kene buat baru tau sedap ke tidak....haha
Tadi makan Cengkodok Durian..
cedap juga rasenyer...Thanks a lot to 
siapa yg bgi td tu yer..haha
biar la rahsia..





Nah Pantun ku hulur walaupun xde kene mengene:

Kajang tuan kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Dagang tuan dagang bertempat
Dagang hamba terbuang lalu





ak tidak menangis keranamu!!!

Bencana reda tanpa diduga,
Pungguk berlagu nyanyian rindu,
Menangis hamba berhenti tiada,
Masa berlalu tuan ku tunggu.

Salam






Ni Nak ceriter pasal menangis..ko ingat ak orang yang senang nak menangis ker??ak orang yang paling kuat la..x akan aku menangis keranamu..siapa kamu untuk ak menngis keranamu..bodoh la sape2 yang menangis kranamu tu...maybe org yg menangis tu x cukup kuat kot...x cukup kesabaran macam aku kot...cewahhh...

Kite yang control perasaan kite..kite set kan dalam kepala kite yang kite xnak menangis...membzir air mater jer tau x??baik kite simpan air mate tu..mane tau berguna nanti kan..lau kiite simpan byk2 mne la tau leh guna untuk padamkn rumah terbakar ker..x pun guna bila darurat kekeringan air..so baik kita jangan bazirkn jika ianyer disebabkan oleh benda2 yang remeh-temeh...








Kite jangan hiraukn bende yang nak buat kiter menangis tu..kita kan kuat..x payah la nak nangis2..macam buadak2 la..malu la..lau nak nangis pun jangan bagi orang tengok..haha...lain la lau kite memang x leh nak tahan air mate tu kan..dah tahan tapi tetap nak mengalir..itu x pe la...ak bukan pe..sebab ak tengok budak2 pun x menangis kerana bende tu..xkan aku nk mengalirkan air mate kerana bende tu kan...so apa2 pun menangis ke x,itu bergantung pada diri kite..lau nak menangis nak buat camne..ak kadang2 mengalir gak air mate..erm..malunyer..



Comelnyer bile baby menangis...



Hah..cukup la ak citer pasal ko yang nak buat aku and semua orang mengalirkan air mate....ko ni memang x bagus la..tp ko ni baik untuk kecihatan..nasib baik ko ni ade kebaikan..lau x dah lame ko ni dibuang jauh2 and dipulaukan dari umat manusia.jahat kan aku ni..tapi xpela walau ape pun ak suke kat ko..ko ni menyihatkan orang..ko ni bagus la..ak dah mula sayang ko ni..sejak ak keje kedai makan dulu..hari2 aku jumpe ko kan...sampai mate ni dah jadi kuat dah..dah x nak mengalirkan air mata kerana ko lagi..







Oh Bawang...ko la yang selalu buat semua orang mengalirkan air mata..ko ni sangat dihargai sebenarnyer..sebab tu orang mengalirkan air mate keranamu..kerana dirimu sangat berharga..











Ni ade beberapa tip elak mata pedih

Bawang merah mengandung senyawa sulfur (belerang) yang mudah menguap ketika dikupas atau diiris. Jika uap sulfur itu terkena mata, maka akan langsung bereaksi dengan cairan mata dan menimbulkan rasa pedih atau panas di mata.
Berikut ini beberapa tips yang bisa dilakukan agar mata tidak pedih ketika mengiris atau memotong bawang merah:

  • Iris bawang di bawah aliran air. Zat sulfur tersebut tidak akan terbawa udara karena terhambat oleh aliran air.
  • Simpan bawang terlebih dulu di dalam kulkas atau rendam dengan air es. Setelah bawang dingin baru diiris. Dalam kondisi dingin, reaksi zat sulfur akan berjalan lebih lambat.
  • Jaga agar arah angin pada saat mengiris tidak ke arah tubuh (mata), sehingga zat pemicu air mata yang sifatnya mudah menguap ini tidak mengenai mata.
  • Potong/iris bagian atasnya lebih dulu, kemudian mengupas kulit terluarnya, dan biarkan akarnya utuh. Ujung akar dari bawang memiliki konsentrasi terbesar dari senyawa belerang, sehingga jika dipotong akan membuat mata pedih.
  • Gunakan alat pengiris bawang jika akan mengiris bawang dalam jumlah banyak
  • Gunakan blender untuk menghaluskan bawang dalam jumlah banyak


haha..ikut korang la nak buat camne pun...nk potong pakai kaki ke..pe ke..asalkan korang bahagia.so selamat memotong si bawang merah..



Thursday, 14 July 2011

Diolog Terbaik

Salam

Hari ni aku teringat pada dialog ceriter yang best ni...
sampai gua terikut-ikut dialog diorang..
memag best la..tp agak x bgus la untuk kite kan,,,
sebab terlalu kasar or x bgus la..
tp tu just for hiburan..
jangan la guna dalam kehidupan korang pulak kan...
ok la..ni la cerita Kl Gangdter..best kn...
ceter macam ni la aku minat...
unsur2 fight..bru semangat nak tengok..
ulang banyak kali pun x boring la.



Jom tengok antara watak and Diolog yang best2:




Aaron Aziz sebagai Malik
Abang kepada Jai, kawan kepada Ajib dan Fadil. Bekas gangster yang disegani dan dimusuhi.

Dialog:
-Lu kasi guwa mati dulu la baru gua diam!
-Cuti dah abis bro~
-5 Tahun wa kat dalam, ramai yang nak cucuk wa, kat dalam mana mau lari?
- Hidup dan mati bukan kat tangan lu lah sial!
-lu pegi blik la,gua xmau tgok tu punya muka kat sini
-lu siapa ni gua mau goyang
-lu blom pakai tu tato gua dah g perang la! 
-aku brani mati sebelum org sentuh keluarga ak!



Adi Putra sebagai Jai
Adik kepada Malik, hati batu.

Dialog:
- Memey laa~
-Abang tak abang, sapa kacau aku pecah! 
-Wa bukan takut mati, tapi wa tak nak mati
-Suke?! Lain kali jngan buat lagi taw. Nanti mak mara~
-Korang semua nak makan pasir? Makan lumut? Aku nak makan fish'n'chip!
-Lu jangan nak azan guwa pulak~
-Aku peduli ape! Aku tak nak hidup merempat macam kau!
-Tapi kalau dia sentuh kau Dragon, aku cium dia~
-Kirim salam sama Tok Anjang dia!
-Seram nih~
-Aku taat pada yang satu~
-setakat semut macam tu bukan makanan aku la..



Sofi Jikan sebagai Ajib
Kawan kepada Malik. Seorang yang mementingkan persahabatan.

Dialog:
-Amacam cuti panjang? Bessstttt~?
-Sekarang wa boleh simpan wa punya sengat, pasal wa pun sudah penat~
-Sayur kita jual satu kilo 3,4 ribu bro! Ini satu kilo 3 ringgit lu mau jual ka?
-Lu menyalak manyak Kuat! Selupe anjing lu tau?
-Lu ada pistol ha? Lu kasi tembak. sini! sini! sini!
-Kasi wa mati sekali tengok? Wa pun sudah bosan tengok muka lu hari-hari.
-Lu tau ka? Lu tau ka? Lu tak tau maa~
-Jangan sampai gua kerat lu 18, baru lu taw erti penyesalan!
-Lu, wa, Dragon, perempuan, karaoke.. baru SELESA
-Lu rembat Malik, guwa rembat lu.

-haiya,busuk punya olang sudah mali,ni olang suka mkan sambil belak ma..
-dia sudah mati lu x tau ka?!
-lu ada parang?kasi hentam wa 100kli sammmpai mati,ada brani
  ka?



Zizan sebagai Fadil/Abang Long Dil
Kawan kepada Malik, seorang ahli Pekida.
Dialog:
-Itu belum abang long Dil, kalau abang long Dil dah arwah die tu~
-Ehh sial lah~ puih!
-Jangan risau, tak de alkohol .
-Lawan aku bukan 2 orang , tapi 2 lori.
-Abang long Bukit Bintang, semenjak guwa korek hidung dia, baik resdong dia.

-ayat tu kalau boleh jagan mcam drama petang2,gua tak leh bla la.
-sayang usha,syg usha
-malu la abg long dil x pukul org!
-sory to say la broo








Syamsul sebagai Shark
Musuh ketat Malik, anak tiri kepada taiko besar KL.
Dialog:
-Abang besar sudah keluar, wa ingat lu sudah mampus!
-Sekarang tak kira lu Abang Long ka, lu Ayahanda ka, ini KL gua   pegang!

-lu panggil lu punya anjing2 pijak sama gua skrg
-lu masuk tempat tony,gua bom lu tau
-kalau pasal dia lu mau goyg,baik lu potong lu punya kasi anjing la
-mana gua mau redah gua punya suka la!
-apasal?lu goyng ngn gua?!
-bila2 masa gua boleh pncung sama lu malik!
-lu masuk tempat gua lu mati
-gua mau masuk ka gua mau langgar ka,gua punya hal la sial!
-itu macam punyer bangkai boleh duduk diam sama duit
-gua mau dia mati caw2 punyer ma..
-kita tgok sapa tdo dulu
 -sekarg gua kasi lu rehat cukup2,sampai msa bunga
  gua antar.




Adam Corrie sebagai Dragon
Seorang lagi ketua kongsi gelap KL

-brapa gua dpt gua punya hal,lu siapa mau tau!
-lu angkat kaki lu bla la!
-lu ada nampak gua punya lutut cabut?
-lu punya gigi pun blum tumbuh abis lu mau masuk ini line ka?
-Sekarang Mau Kasi Langgar Dia Punya Tempat La, Baru Syok 


haha..amacam power x ayat diorg..
Aku paling minat si Ajib la..
Dia power la..menjadi....
Aku tengok dah banyak orang buat 
page ayat ceriter ni kt dalam Facebook..
so like jer la...haha...gua cau lu la
Sekarang wa boleh simpan wa punya sengat, pasal wa pun sudah penat


Gua kasi lu orang pantun yang gua cilok td:

Burung Serindit terbang melayang
Mari hinggap di ranting mati
Bukan ringgit dipandang orang
Budi bahasa rangkaian hati 





Wednesday, 13 July 2011

hai ubat..hai ubat..

Salam




Hari ni nak cerita pasal ubat la..aku ni susah nak makan ubat tapi start msuk sini sering jer sakit and terpakse pergi PK(pusat kesihatang).Bukan nak ubat sangat la..nak MC jer..aku xnk la bergantung kat ubat ni.Kite fight sendiri la ngn penyakit tu..satu lawan stu..baru hebat.kan.

Tapi makan jugak la sbb dah de ubt tu..mkn 2 0r 3 kli ok la tu..
dri x mkan langsung.


Sebab2 orang tidak suke mkan ubat


1) Pahit-kenapa x buat ubat yang berperisa ea.
2) Ubat Besar-ubat besar2 bt pe..nk telam pun rse tkut..
3) Bau ubat x sedap..letak la bau-bauan perfume.
4) Ala setakat demam or skit2 biase tu nanti baik la sendiri.
5) Dah mmg x suke nak bt cmne.









Aku de beberapa tips cara makan ubat yang btol:



a) ada orang suka kerat ubat tu jadi separuh..pastu makan..sebenarnya kaedah tu tak bagus sangat..sebab bila korang dah potong ubat tu jadi separuh..so dos yang sepatutnya korang dapat pun dah jadi kurang..jadi tak ade effect la kan korang makan ubat ni..

b) ada juga yang selalu hancurkan ubat macam panadol tu jadi serbuk..pastu campur dengan air pastu minum..kaedah tu pun tak bagus juga..sebab bila korang hancurkan ubat tu..kadang-kadang struktur bahan dalam ubat pil tu dah berubah and mungkin mengubah keefektifan ubat tu..

c) so..cara mudah ialah korang jangan hancurkan ubat tu..tapi ambil ubat tu dengan jus oren atau jus buah-buahan lain..jadi kurang sikit rasa pahit kan..tapi korang jangan melantak makan dengan air gas ke ape pulak..memang tak kan berkesan lah..nantikn terus bek tuk selmenyer..

d) and kata terakhir.if doktor kata makan ubat tu 2 biji sekali sebelum atau selepas makan..sila patuhi arahan doktor korang ya..ada sebab tu..hehe..lau degil sangat tu korang punyer pasal la...aku pun Tak suke ikut cakp doktor.haha 

Ni aku nk bagitau 10 right medication administer..


1) Right medication- jgn slah bgi ubt plak..kn de yg bgi ubat nyamuk.
2) Right amount- bagi la ikut dos..tpi lau nak cepat bek mkn la stu btol
    or sekaligus ubat tu..
3) Right patient- jgn org len sakit,orang len yang makan ubt pulak..
4) Right manner and route- bagi panadol/anprodryl syrup ikut telinga..ok x.
5) Right time- jgan main makan jer..x thu wktu yang sepatutnyer.
6) Right documentation- nurse kene la dokumen btol2 yer..jgn slah plak.
7) Right assessment- check la suhu badan tu sampai x 50 Darjah calcius
8) Right education- Ajar la pesakit cara2 nak bgi menambahkn lagi rse sakit.
9) Right evaluation- tengok same ade pesakit dh kurang skit or tidak..
10) Right to refuse medication- Aku x suke la makan ubat n x nak mkn...
     xpe kn.so boleh ke tolak?









     Pahit itu ubatManis itu penyakit. Mana datang pernyataan ni pun saya kurang tahu. Sekarang ni yang manis pun boleh jadi ubat kalau dah ubat yang pahit tu ada perasa manis. Teknologi makanan/ubat.
    Sepahit mana ubat yang diberi oleh doktor sebagai penyembuh kepada penyakit, tetap kena makan jugak kalau nak baik. Telan juga walapun penuh dugaan.
P/S:So kepada sape2 yang susah makan ubat tu aku nasihatkn mkan la ubat untuk kesihatan anda    yer


Jom hayati lirik lagu ni:

Obat 

Inilah obat hai sungguh istimewa
Kalau salah sapu bangun pagi hilang nyawa
Obat batuk kering batuk basah demam selsema
Mari beli obat ini gerenti puas hati

( korus )
Hai obat hai mari beli obat
Kalau lambat-lambat tak dapat
Hai obat hai obat mari beli obat
Kalau salah obat melompat

Obatlah ini buat dari akar kayu
Jika salah sapu badan licin tumbuh bulu
Obat angin merdu angin kuskus mata kelabu
Mari beli obat ini ...gerenti puas hati

( ulang korus )

Obatlah ini hai obat makjun sangkut
Kalau banyak makan sihat-sihat jadi semput
Obat sakit obat lenguh sendi angin senggugut
Mari beli obat ini gerenti puas hati

( ulang korus )
Pantun kali ini..renung-renungkn :

Pisang kelat dogonggong helang
Jatuh kelubik di indragiri
Jika berdagang di rantau orang
Baik-baik menjaga diri


kembali Normal

SALAM

Bulan mengambang bintang berkelipan,
pungguk merindu amat merawan,
andai menyinggung juga melukakan,
kupohon maaf dari mu kawan.



Segalanyer sudah kembali normal..
Sebenarnyer xde la normal sangat..Just sekadar berbaik and dah ok.
Dah x ade lagi masalah yang selame ini selalu bermain dikepala.
Dah la bermain dikepala...sakit la kpla ni..setiap masalah de penyelesaiannyer..
Aku kan selalu sakitkan aty orang..sebab tu la de org yang sakit aty dengan aku..
Aku x pandai nk jaga aty n persaan orang..

erm..bukan mudah nak jaga aty orang len ni..aty sendiri pun x terjaga..
xpernah nak bersih kn aty ni..
haha..





But kita kan manusia..
Lau buat salah kite kene la mintak maaf kt dia kn..
Aku xtahu la dah dimaafkan ker blom..
tp yang pasti keaadaan macam dah 
kembali ok.
Thanks Awak...


So pengajarannyer:Hargai apa yang ade depan kite.

Senyum sokmo la yer..
dok payoh nok sedih2..
dok payoh nok mikir masaloh sangat la..
mikir pasal baljor lagi bagus..
give me kekuatan...
give me semangat..
give me more...
give me tido yg cukup..
haha




Pantun kali ini..hayati yer...

Dari mana hendak ke mana
Tinggi rumput dari padi
Hari mana bulan mana
Dapat kita berjumpa lagi

Monday, 11 July 2011

Aku Baling Kamu...!!

Hendak dulang diberi dulang
Dulang berisi sagu mentah
Hendak pulang ku beri pulang
Tinggalkan pantun barang sepatah 


Salam


Aku nak baling kamu kuat2.nak bagi kamu kene bende tu..
padam muke kamu..kamu belum kenal lagi aku sape kan..kali ni aku tunjuk sape aku...
ni abang long la!!..kamu suke cari pasal ngn aku...kite tengok kamu bengkak la nanti dah kene bling..
Sakit kan...kesiannyer...First time aku baling kamu ni..
aku x pernah pun sentuh kamu sebelum ni..mula2 takot gak aku nak sentuh...malu la...
segan pun ader..nnt orang tengok...
tp bile de pluang jer ak gune kamu untuk dibaling aku bling cow2..
.walaupun kamu kadang2 melencong ketempat yang x sepatutnyer...
xpela aku kan x teror sangat lam baling membaling ni kan...

Baling jagan x baling..
Erm sebenarnyer kamu ni dah buat aku tertarik pada diri kamu..
first time aku tengok kamu aku dah tertrik..
kamu ade gaya tarikan yang sangat baik.
erm..tp kn kesian kamu smua org x suke kamu kan..
semua org lepaskan kemrahan pada kamu..
Best la dapat main ngan kamu..
kamu ni cantik,menarik n memang da boom la..
huhu..

Oh Si bola bowling..
kamu dah buat aku rase nak terus main kamu..
nasib baik aku ni x byk duit...
lau x dah hari2 ak nk pergi main..

semua bermula bila aku masuk pertandingan bowling la..
first time aku men bowling kot...
malunyer nak baling.
dah la ramai orang..
tpi budak2 ni cakap nak enjoy2 jer..
so x payah nak malu kn..
men hentam je la labu...
tapi our team
Blackjeepsu,Husna,and Amalina is the best player..
so dari kerjasama kami ni
kami dapat nombor 2...
Terbaik la..

Jom tengok Gambar2 time 2..

















Majulah bowling untuk Nursing..
Pantun Kuhulur sebagai penutup:

Bunga Tanjung kembang semalam
Pohon tinggi tidak berduri
Gelombang besar di laut dalam
Kerana Tuan saya kemari 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...