Jom Baca

Sunday, 25 September 2011

Mati Itu Pasti

SALAM

Sana peti sini pun peti
dalam peti ade buah-buahan
sana mati sini pun mati
hidup dan mati urusan Tuhan


Berdasarkan pantun yg aku buat uh ,Hidup dan mati ditangan Allah.kite sebagai manusia kene ikut perjlnan hidup ni..hadapi dan harungi semua halangan dan rintangan.tapi aku terpkir something.kalau lah diberi pluang untuk plih hidup or mati.pe yg korang nak yer??Kalau ikutkan aku skrang ni aku plih Pergi dulu sebelum dosa bertambah.Tapi pilihan bukan ditangan kite..so x salahkan kalau kite berdoa supaya dipercepatkan kembali ke tempat asal kite kan?jawab la dalam hati..Zaman sekarang ramai yang pilih nak mati kan.ramai yang tentukan mati mereka sendiri..pe nak jadi la nasib bek bunuh diri tu satu keslahan yg besar.Berdosa.Kalau bende tu x berdosa, pe akan jadi dengan manusia sekarang.Walaupun tahu bende tu salah disisi agama,jumlah manusia bunuh diri tetap bertambah dari masa ke masa.Ingat dengan bunuh diri tu boleh selesai masalah ker?pe yang kite dapat lau bt cm tu?kite dpat dosa.kite dapat cacian.kite dpat makian.So, sebagai manusia yang beragama Islam.kite kene la kuat menempuhi dugaan dan msalah kehidupan ini.Jangan biarkan masalah and emosi menguasai kite..Biar kite yg kuasai emosi.Sesungguhnyer mati itu sangat sakit..


Sumber:Google


Hayati Hadis-hadis sebagai peringatan


Tersebut di dalam Unbar (Hadis) lima perkara racun yang membunuh dan lima perkara penawar sebagai ubatnya:


a. Dunia itu racunnya dan zahid itu ubatnya.
b. Harta itu racunnya dan zakat itu ubatnya.
c. Perkataan yang sia-sia itu racunnya dan zikir Allah itu ubatnya.
d. Seluruh umur itu racunnya dan taat itu ubatnya.
e. Seluruh tahun itu racunnya dan Ramadan itu ubatnya.


Sabda Nabi S.A.W.:
Akan datang kasih mereka lima perkara dan lupa mereka lima perkara:
a. Kasih mereka kepada hidup — lupa mereka kepada mati.
b. Kasih mereka kepada harta — lupa mereka kepada hisab.
c. Kasih mereka kepada mahligai — lupa mereka kepada kubur.
d. Kasih mereka kepada dunia — lupa mereka kepada akhirat.
e. Kasih mereka kepada makhluk — lupa mereka kepada Allah.


Apabila hampir mati seseorang hamba Allah maka terbahagilah dia kepada limabahagi.
a. hartanya untuk warisnya.
b. nyawanya untuk Malaikal Maut.
c. dagingnya untuk ulat-ulat.
d. tulangnya untuk tanah.
e. amalan dan kebajikannya untuk orang yang dianayainya. ,


Apabila bercerailah nyawa dari badan maka terdengarlah seruan dari langit tiga kali:
a. Hai anak Adam, adakah engkau tinggal dunia atau dunia tinggalkan engkau?
b. Hai anak Adam, adakah engkau himpun dunia atau dunia himpunkan engkau?
c. Hai anak Adam, adakah engkau bunuh dunia atau dunia bunuhkan engkau?

Apabila dihantar ke tempat mandi berserulah suara dari langit tiga kali:
a. Hai anak Adam, di manakah badan engkau yang kuat mengapa jadi lemah?
b. Hai anak Adam, di manakah lidah engkau yang pitah bercakap mengapa diam?
c. hai anak adam di manakah kekasih engkau mengapakah jadi mulia rakan engkau?


Apabila dibawa ke atas kain kapan maka menyerJah suara dari langit tiga kali:
a. Hai anak Adam, engkau herjalan kepada perjalan yang jauh dengan tidak berbekal?
b. Hai anak Adam, engkau keluar dari rumah tiada akan engkau kembali selama-lamanya?
c. Hai anak Adam, engkau tinggal segala kenderaan maka tiada engkau kenderai selama-
    lamanya? dan engkau berpindah kepada negeri yang huru hara!


Apabila manyat dibawa di atas perusung (keranda) maka menyerulah suara dari langit tiga kali:
a. Hai anak Adam amat beruntunglah (bahagialah) kamu jika kamu menjadi seorang yang 
    bertaubat.
b. Hai anak Adam amat beruntunglah (bahagialah) kamu jika amal mu baik.
c. Hai anak Adam amat beruntuglah (bahagialah) kamu jika sahabat mu dalam keredaan Allah — 
    dan amat rugilah (celakalah) kamu jika sahabat mu orang yang dimurkai Allah.


Apabila mayat diletakkan untuk disembahyangkan maka menyerulah suara dari langit tiga kali:
a. Wahai anak Adam segala amal mu yang telah kamu lakukan akan kamu lihat.
b. Wahai anak Adam, jika amal mu itu baik kamu akan lihat baik.
c. Wahai anak Adam, jika amal mu itu buruk maka kamu kan lihat buruk.

Imam Annas bin Malik Radziyallah Anhu berkata, bahawa bumi setiap hari berkata:
a. Wahai anak Adam, kamu berjalan di atas ku, kamu akan kembali ke dalam perut ku (kubur).
b. Hai anak Adam, kamu berbuat maksiat dan dosa di atas ku, dan kamu akan disiksa di dalam 
    perut ku (kubur).
c. Kamu bergurau di atas ku, dan kamu akan menangis di dalam perut ku (kubur).


Wallahualam..."sesungguhnya mati itu pasti"



Kalau pagi katakan pagi
jangan sesekali kamu menipu
kalau pergi tetap akan pergi
buat la amal selagi termampu


Sekolah VS Universiti

SALAM

Dulu lain,sekarang lain..semua org akan merasa perubahan yang ketra dalam diri masing2..semua dapat dilihat dari segi luaran or dalaman kite..Hanya mereka yg suke mencari pengalaman sahaja tahu akan erti kehidupan yang sebenar.Maksud aku ialah org yg alami jer akan tahu..Setiap org mesti ade pengalamn yang berbeza-beza..Zaman sekolah mesti meninggalkan seribu kisah bermakna dalam hidup kite kan..dari gembira,sedih,susah and senang semua ade kan..tapi zaman universiti juga ape kurangnyer pengalaman .. eh..aku nk ceter pasal perbezaan bukan pengalaman..ni dah melencong ckit ni..it's ok..

Perbezaan Time Sekolah dan Time University

1) Dulu
    Kene ade kat sekolah kul 7.30am kalau tidak kene tulis nama and kene
    denda seperti kene rotan,kutip sampah, jogging pusing padang,dan dapat
    dimerit.


    Sekarang
    kelas paling awal pun mula kul 8.30am.tapi biase masuk msti lewat.tidak
    masuk kelas pun xde hal.


2) Dulu
    Pemakaian kite kat sekolah kene pakai baju sekolah kan.
   
    Sekarang
    kat cini pun kene pakai uniform tapi de hari2 yg leh pakai bju style2(style 
    sgt ker???).


3) Dulu 
    Rambut kite kene kemas kan..lau x nanti kene potong di cekgu.lau pompuan
    tu kene la pakai tudung.Diwjibkn.


    Sekarang
    Tidak perlu nak pkir sngt pasal peraturan..buat jer rambut cam mne pun..
    free style..tp kos ak x leh la nk rmbut pnjang2 sgt..bagi pompuan tu dh de
    la yg free hair..mklumlah xde org nk tegur..tp tu smua hak korang.


4) Dulu
    Buku nota tebal2..Buku log..x lrat nak bawk.setiap subjek wajib ade buku
    nota..


    Sekarang
    no need buku nota..just handout jer..tu pun kdng2 x pernh nk ade..soft copy
    pun bleh..


5) Dulu
    Semua makan suap..cekgu bagi kite salin..cekgu ajr satu per satu sampai 
    kite paham..


   Sekarang
    kau paham ker..ko x paham ker..ko nak tdo ker..ko nak bt pe ker lam
    kls..xde spe nak marah..Nota kene bt sndiri..And kite plak kene present n
    ajr kwn2..fuh..btol2 berdikari nih..

6) Dulu
    kite kwan ngn bdk2 negeri kite jer..duk ckp ganu jer..speaking ganu kan
    senang..kene cakap lam perhmpunan pun kuor ayt ganu..


    Sekarang
    ramai kwan..dari serata negeri..mcm2 ade..mcm2 loghat leh jumpe...time ni
    la nak bljr loghat negeri lain.. tapi kn kelkor la bile org ganu cakap KL..haha


7) Dulu
    Tiada istilah cinta lam hidup ak..no need for love..nk ckp ngn pompuan pun 
    malu2..cmpai org ckp ak ni sombong..tpi dh mmg prinsip ak cm tu..


  Sekarang
   Prinsip tu dah dilanggar sebb rse dh boleh nk ceburi bidang cintan-cintun.. 
   tapi hakikatnyer haram..menyakitkn kepala jer..tpi keberanian nak borak ngn
   pompuan dah ade..


Ade banyak lagi perbezaan and kelainan yg aku rse aku alami la..ni berdasarkn pengalaman..tapi cukup la ni.Korang yg alami pun korang dapat rasai perbezaannyer..


Video Time Sekolah 


video

Tq to NUR MOHD SYAFIQ sebab buat video yg byk kenangan ni..Video ni dibuat tahun 2007..


Zaman sekolah dimarah guru
kerna ponteng kelas ganti
diUniversity dapat teman baru
tapi kenangan dulu tetap dihati



Saturday, 24 September 2011

Berperang!!!

SALAM

Baling boom kene binatang
aku lari bile diserang
kite study pagi & petang
Esok mula waktu berperang



Jom kite berperang..ayoh....kumpulkn semua senjata yang ade.. macam mane nak kumpul senjata yer??

Ni tips nak kumpul senjata:

1) Cari tempat yg byk senjata
2) Bunuh semua musuh..bru dapat peluru
3) Naikkn level anda semua..
4) Nampak kotak..buke kotak uh..mne tau de snjata
5) Follow the direction..

lame2 power la korang..tpi lme2 boleh bosan..sebab mkin lame mkin susah..Aku x minat mana game2 ni..tpi bile boring men jugak la..


"Bukan senang nak senang"

Yang penting " USAHA TAKWA MULIA"

eh..perang pe ni sebenarnyer yer??..perang BORDERLAND la..haha




Tapi sebenarnyer kite kene perang DALAM EXAM la




Main bola kene marah
bola kne cermin kereta
setelah belajr kite berserah
moga Tuhan Membantu kite

Wednesday, 21 September 2011

Pantun Sempena Peperiksaan

SALAM

Pantun ni agak mengarut and tidak berapa nak kene cikit..tapi ni pantun aku..so suke aty la aku nak tulis camne pun.bosan2 aku tulis la pantun 4 kerat yg mengarut nih...haha


Aku present rse malu
segn dengn puteri impian
Kuliah tugsan dah berlalu
Hadpi pula musim peperiksaan

Malu itu permainan perasaan
itu virus mudah tersebar
Hadapi pula musim peperiksaan
Dalam yakin penuh berdebar

Pagi2 makan bebola ikan
bola ikan warna merah
bila exam jangan pikir bukan2
Usaha sudah tawakal, berserah.

Puncak alam sudah digeledah
banyak bangunan masih tergendala
tawakal sudah berserah pun sudah
Tuhan adalah penentu segala

Pergi praktikal cucuk pesakit
pesakit mrah padam muke
bila ilmu sdah berbukit
fikiran kite mula terbuke
 
 Main jarum berhati-hati
takut nanti tercucuk diri
hasil usaha telah diberkati
alam pekerjaan bakal dicuburi

Pantunku tulis sebabku bosan
main game xpernah mng
kutulis pantun untuk pesanan
moga kite sentiasa tenang


Monday, 19 September 2011

Pantun Anak Ayam

SALAM


Pantun oh pantun..bosannyer malam ni..nAk study tapi rase macam nak rehat
 kejap.So timbul lak perasaan nk buat pantun.Pantun anak ayam...haha

:::Jom Layan:::


Anak ayam turun sepuluh
mati satu tinggal sembilan
tuntutlah ilmu dengan sungguh2 
supaya engkau tidak ketinggalan

Anak ayam turun sembilan
mati satu tinggal lapan
ilmu boleh sedikit ketinggalan
tapi jangan sampai putus harapan

Anak ayam turun lapan
mati satu tinggal la tujuh
hidup harus penuh harapan
jadikan itu jalan yang dituju


Pantun atas tuh aku kipnap dari laman web..
yang bawah ni baru ler gua tulis..


Anak ayam turun tujuh
mati satu tinggal la enam
kalau ilmu rasa jauh
cepat2 la kita tanam

Anak ayam turun enam
mati satu tinggal lima
bila ilmu sudah tertanam
baru kite ingat lama

Anak ayam turun lima
mati satu tinggal la empat
kalau tersesat ingatlah agama
takut nnti nk bertaubat x sempat

Anak ayam turun empat 
mati satu tinggal tiga
biar hidup kite merempat
tapi sembahyang hendaklah dijaga

Anak ayam turun tiga
mati satu tinggal lah dua
bila sembahyang tidak dijaga
hidup kite x tenang smpai ke tua

Anak ayam turun dua 
mati satu tinggal la satu
ak ni dah nk tua
mati nnti harap ilmu membantu..


Anak ayam turun satu
mati satu tinggal kenangan
hidup kite kene saling membantu
barulah kite dapat kemenangan

Anak ayam semua dah tiada
baik aku makan kerang
kalau korang rse aku mengada
baik korang blah sekarang!!!

Jiwer kelajuan lame menghilang
main game sambil termenung
tapi pantun xkan hilang
makin lama makin mengunung





Saturday, 10 September 2011

Pantunku Dgn Si Dia

SALAM




  Kiri jalan kanan pun jalan 

Tengah-tengah pohon mengkudu 

Kirim jangan pesan pun jangan 

Sama-sama menanggung rindu




Pantun ni seseuatu yg manrit dalam kehidupan kite...kite nk mnyatakan sesuatu dengan cra yg berkias..Tapi lagi best kn lau kite dapat berpantun dgn org yg kite syg...Tidak sangka pulak yg siti Alisa suke gak pnatun2 nih...jom la tgok pntun kite tuh..hehe..walaupun nmpak mengarut tpi bleh la bt hilang bosan..


::::Dialog Pantun aku and Si dia::::


saya: Daun selasih ambik kt slyng,
terima kasih syg

awk: Saya nmpak burung gagak,
syg awk jugak

saya: Pop yea2 lagu yg x bertjuk,
yea yea awk dh x mjuk

awk: Bile hujan duk atas bumbung,
jap lgi sy smbung..wekk

saya: Bju kebaya jd tjuk lgu,
hari rye jgn la majuk

awk: Nak santan kene mesin kelapa,
awk bt ape?

saya: G raye naik myvi,
sye tngok tv

awk: Kereta dihempap kelape,
awk tgok ceter ape?

saya: Tv3 dh tiada siaran,
sy tgok salam lebaran

awk: Sy tgok rame2,
same2

saya: Sakit tengkak makan ubt btuk,
awk x ngtuk ker

awk: Dating kat taman,
nk awk teman

saya: Si dia nk manjer,
nk teman boleh jer..hehe

awk: Petang td tanam bunger cine,
awk kt mene?

saya: Pokok bunger ditanam kak limah,
saya ade kt umah

awk: Main mercun kt luar,
x kuar?


saya: Ketupat palas dimakan kelawar,
mls nak kuar



Ni semua kitorg berpantun time malam raye...thans a lot to my Dear




Disana pauh di sini pun pauh
Daun mengkudu ditandungkan
Adinda jauh kekanda jauh
Kalau rindu sama tanggungkan





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...